Mijn verhaal

Al als kind had Klaartje een enorme passie voor paarden. Ze voelde aan wanneer een paard zich niet helemaal lekker voelde en had een diepere connectie met paarden die bestempeld werden als ‘probleemgevallen’. Al snel begon ze met haar eigen paard, dat zeer onvoorspelbaar kon reageren bij het opzadelen, een weg in te slaan om te begrijpen waarom haar paard zich zo voelde. 

Klaartje woonde clinics bij in binnen- en buitenland en werd ze de persoon waar raad aan werd gevraagd wanneer mensen geen uitweg meer zagen met hun paard. Tijdens haar studies op HoGent waar ze Agro- en Biotechnologie (Bachelor) studeerde, begon ze lessen (clickertraining, natural horsemanship, begeleiden trauma paarden, academische rijkunst,…) te nemen om haar paard beter te begrijpen.

Nadat Klaartje was afgestudeerd begon ze op zelfstandige basis haar eigen praktijk waarbij ze mensen en paarden begeleidde. Ze gaf ontzettend veel shows om te tonen hoe je op een paardvriendelijke manier met je paard kan samenwerken. Hierdoor werd ze al snel een bekend gezicht op evenementen. 

Klaartje merkte dat desondanks de juiste training, veel paarden last hadden van gezondheidsproblemen. Omdat complementaire geneeskunde haar erg boeide om ook paarden verder helpen in hun helingsproces, specialiseerde ze zich in verschillende therapieën. 

Ze studeerde af als Equine Acupressure Practitioner (Tallgrass te Colorado, Amerika) en volgde zeer veel verschillende cursussen zoals reiki, massage, triggerpoint, aromatherapie, kruidentherapie, guasha,.. Daarnaast verdiepte ze zich in voeding en volgde de opleiding ‘Equine Holistic Nutrtionist’. Klaartje ging zich nog meer te verdiepen in voeding. Ze startte hierdoor een opleiding tot ‘Orthomoleculair Therapeut’. Dankzij voeding kon Klaartje veel paarden die chronisch ziek waren genezen. Ze ontdekte hoeveel misinformatie er momenteel is in de voedingswereld voor paarden.

Hierna werd Klaartje toegelaten om deel te nemen aan de erkende opleiding ‘Diploma of Equine Osteopathy (Int’I DipEO)’ (waar ze ook Cranio-Sacraal therapie volgt) aan London College. Ook zag Klaartje dat veel training bij paarden niet hielp om ze fysiek of mentaal sterker te maken. Hierdoor ging ze haar specialiseren in bewegingsleer volgens neurowetenschap via verschillende opleidingen. 

Klaartje begon met het geven van opleidingen en clinics doorheen België, maar ook in Nederland, Duitsland en Australië. In Australië geeft Klaartje opleidingen en clinics aan professionele trainer, paardenliefhebbers, maar behandelde ook verschillende filmpaarden uit o.a. Pirates of the Caribbean.  Momenteel geeft ze ook (online) les in Amerika bij Dr. Angelique Barbara. Ze specialiseerde haar in niet enkel training en het werken in vrijheid, maar ook in zeer veer verschillende therapieën. Op deze manier heeft ze een enorm breed overzicht over zowel het gedrag, taal als gezondheid van het paard. 

Haar filosofie is dat elk gedrag een bepaalde motivatie heeft. Daarom is het cruciaal dat we de wereld door de ogen van het paard kunnen bekijken. Niet alleen via training, maar ook op vlak van gezondheid.

Een impressie uit onze clinics, werken met filmpaarden, opleidingen geven in Australië (Sydney Polo Club, Eden,…),…

“Mijn shows inspireerden andere om hun paard beter te begrijpen. Dat was mijn nieuw doel geworden!”

Klaartje Van Steen 

Klaartje stopte echter niet met

leren!

“Als ik bij een paard kwam dat een mysterieus probleem had, ging ik zoeken tot ik het antwoord vond. Ik begon me te verdiepen in dit onderwerp waardoor ik talloze opleidingen en cursussen (zie hieronder) heb gevolgd over zowel gedrag, training als therapie en gezondheid. Ik heb telkens weer volledig in mezelf geïnvesteerd. Met deze kennis kan ik nu niet alleen paarden helpen, maar ook andere leren om paarden te ondersteunen via verschillende therapieën en trainingen. Ik heb jarenlang gezocht naar wat precies wat een succesvolle therapie en training is voor een specifiek probleem. Dankzij mijn instituut bied ik jouw een binnenwegje aan om dit ook te bereiken!”

Opleidingen en cursussen (Afgerond en lopend)

Diploma of Equine Osteopathy

Int'I DipEO, London College (UK), 2022

Orthomoleculair Therapeut

kPNI Belgium (België), 2022

Equine Nutritional Course

Dr. Nerida Richards (Australië), 2022

Advanced online course 'Feeding your horse fit'

Dr Christina Fritz (Duitsland), 2022

Tissue Mobilisation Techniques

Equestricare (Australië), 2022

Brain Health Professional Certification Course

Amen Clinic (US), 2022

The Gut-Immune Solution

Sarah Otto (US), 2022

UPW event

Tony Robbins (US), 2022

NES miHealth Practitioner

NES Health (US), 2021

Holistic Equine Nutritionist

Dr. Angelique Barbara (US), 2021

3-daagse dissectie van het paard

Equine Studies (Nederland), 2020

Pain Science & Performance in horses

Kathy Sierra (US), 2020

Equine Craniosacral Certification

Dr. Angelique Barbara (US), 2020

Photonic (BIOS) Therapy

Equestricare (Australiä), 2020

Basic Horse Massage Techniques

Equestricare (Australiä), 2020

Bioresonantie via Lecher Antenne

InnerSmile (Nederland), 2020

Guasha Therapie voor paard en mens

HH academy (Nederland), 2019

Equine movement science

Kathy Sierra (US), 2019

Myofasciale Triggerpoint Therapy

Equestricare (Australiä), 2018

Aromatouch

Pure Oliën (Nederland), 2017

Equine Acupressure Practitioner

Tallgrass Animal Acupressure Institute, (US & UK), 2017

Aromatherapie bij paarden

Tallgrass Animal Acupressure Institute, (US & UK), 2017

Natural Balance of the Horse

Anna Marciniak
(Spain), 2016

Bent Branderup Clinic

Bent Branderup (Duitsland), 2015

Clinics Noora Ehnqvist

Noora Ehnqvist (Finland), 2015

Reiki 1 & Energetisch Dierentherapeut

CIVAS (Nederland), 2015

Dual Aktivierung

(België), 2010

Bachelor Agro- en biotechnologie (dierenzorg)

HoGent (België), 2009